Malo o roštilju i pivu
Svi već dobro znamo da se roštilj i pivo izvrsno slažu, pa zašto ih onda ne bismo sjedinili? Jednostavno je napraviti sos za roštilj sa vašim omiljenim pivom. U stvari, to nije neuobičajeno za kuvare širom sveta. Vrhunski kuvari su već odavno prihvatili korišćenje različitih vrsta alkoholnih pića u receptima.
Klasično obučeni kuvari koriste vino u sosevima za sve vrste mesa, od svinjskog do goveđeg, pa čak i za morske plodave. A neki maštoviti ljudi iz Tenesija pak koriste viski „Jack Daniels” u pripremanju svega, od slatkiša do svinjetine na roštilju. Tako ni pivo nije izostavljeno. Pekari koriste pivo za sve, od mešenja hleba do začinjavanja senfa.
Zamislite neverovatn broj kombinacija ukusa koje vam stoje na raspolaganju. Postoje različite vrste piva. Imate svetlo pivo, laganije, sa slatkastim ukusom. Zatim imate teža, crna piva sa punijim ukusom. Neki kreativni pivari su ugradili čak i ukus citrusnog voća u svoje pivo.
Kombinujte sve te ukuse različitih vrsta piva sa mogućnostima različitih začina i videćete kako se broj različitih vrsta soseva za roštilj višestruko povećava. Pa, hajde da počnemo sa nečim jednostavnijim. Ovaj recept objedinjuje hranljivo pivo sa kombinacijom sastojaka za odličan sos koji se može koristiti sa bilo kojim jelom koje se priprema na vrelom žaru!
Još malo o pivu!
Kako navode istoričari, koji su inače mnogo pametniji od mene, pivo je jedno od najstarijih pića na svetu, pored vode, naravno. Neki tvrde da je pronalazak hleba i piva, kao i procesa fermentacije, pomogao ljudima da se nastane i započnu ono što mi danas smatramo modernim zajednicama. Na kraju krajeva, ako prestanete da lutate i tragate za hranom, možda ćete uspeti da uživate u ukusnom pivu sa malo hleba. Moderna verzija toga bi mogli biti njujorški Jenkiji nakon utakmice bejzbola, sa hladnim pivom i vrućim perecama.
OK, šalu na stranu, dokazi o pivarstvu datiraju još od pre 6000 godina iz Mesopotamije, gde je pronađena tablica Sumerijanaca koja prikazuje ljude koji piju tečnost za koju se smatra da je pivo, slamkama od trske, iz jedne velike posude. Imali su čak i boginju po imenu Ninkasi, koja je bila boginja… piva! Zamislite! Istoričari i arheolozi pronašli su i dokaze o ranoj proizvodnji piva u drevnoj Kini, drevnom Iraku i mnogim delovima Evrope sa ranim civilizacijama.
Severnoamerički istraživači i naseljenici, još mnogo pre formiranja Sjedinjenih Država, doneli su pivo sa sobom tokom svojih putovanja. Nisu te lutajuće duše konzumirale pivo tokom zabava na brodskim palubama, već im je pivo bilo važno jer je obična voda pogodovala razvoju bakterija.
Sad, kad znamo nešto malo više o pivu, vreme je da prionemo na pripremanje sosa! Međutim, pre nego započnemo, važno je imati na umu da pivo, samo za sebe, ili sa nekoliko vaših omiljenih začina, predstavlja jednostavnu marinadu ili brzi sos za prelivanje.
Sledeći put kad želite da pripremate neke ukusne komade svinjskog mesa na roštilju, a ponestalo vam je začina, jednostavno dohvatitie flašu piva, prelijte preko mesa, zatim meso posolite i pobiberite, ostavite da malo odstoji i pecite na žaru. I da, opustite se i uživajte u ostatku piva!
Sos za roštilj od tamnog piva
Kao što smo ranije napomenuli, spektar različitih vrsta piva i kombinacije začina su beskonačni. Ovaj recept predstavlja osnovni recept na bazi piva koji koristim i za svinjsko i za goveđe meso. Za ovaj recept je potrebno tamno pivo. Ukoliko želite da probate ovaj umak sa piletinom ili mesom neke druge peradi, prdlažem da koristite neko laganije, svetlo pivo.
Sos za roštilj na bazi piva
Potrebno je:
• 2 1/2 – 3 šolje kečapa (imajte uvek malo kečapa u rezervi)
• 1 šolja vašeg omiljenog piva
• 2 kašike crnog bibera
• 1 šolja sosa za šnicle iz bočice
• 1⁄2 šolje žutog senfa
• 1⁄2 šolje Vorčester sosa
• 1 kašika soja sosa
• 1 kašičica soli
• 1 1⁄4 šolje braon šećera
• 1 kašika sitno seckanog belog luka
• 1 kašika sitno seckanog crnog luka
Uputstvo:
Sjedinite sve sastojke, osim malo kečapa, sipajte u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne ukuva, a beli i crni luk ne raskuvaju. Proverite ukus, pa ako je potrebno, dodajte još malo kečapa. Sos će ostati dobar za upotrebu još nedelju dana ako ga čuvate u poklopljenoj posudi u frižideru.